ترفند پانزی
اگر در مورد هایپ مطالب انگلیسی خونده باشید حتما لغت hyip ponzi رو دید، پانزی فامیلی شخصی به نام چارز بوده.
خب این چارز پانزی که بود و چه کرد را در این صفحه بخونید
اسم این سیستم بر اساس اسم چارلز پانزی که برای استفاده از این ترفند در سال ۱۹۲۰ بدنام شده بود انتخاب شدهاست. پانزی این سیستم را اختراع نکرده بود اما عملیات او چنان پولی را به خود جذب کرد که اولین موردی بود که در سرتاسر ایالات متحده شناخته شد. سیستم پانزی ابتدا بر اساس خرید و فروش همزمان کوپنهای بینالمللی تمبر پستی بود، اما او به زودی پول سرمایهگذاران را جهت پشتیبانی پرداخت به سرمایهگذاران قبلی و خودش بکار گرفت.
ترفند پانزی یک عملیات سرمایهگذاری کلاهبرداری است که سودها را از همان پول سرمایهگذاری شده یا پولی که بوسیله ی سرمایهگذاران بعدی دریافت خواهد شد پرداخت میکنند بجای اینکه سود را از هر سود واقعی حاصل شده توسط شخص یا سازمانی که عملیات را اجرا میکند پرداخت نماید.
در این ترفند معمولاً سرمایهگذاران جدید را با گفتن سودهای واهی که دیگر سرمایهگذاری ها نمیتوانند تضمین کنند اغوا میکند. این سودها بطور غیرعادی زیاد هستند و زمان کوتاهی پرداخت میشوند. دائمی گفتن سود هم که یکی دیگر از ترفندهای طرح پانزی بوده که نیازمند یک جریان پول همیشه درحال افزایش از جانب سرمایهگذاران است تا سیستم را سرپا نگاه دارد.
سرنوشت این نوع سیستم ها فروپاشی است زیرا از سودهای واقعی در آن خبری نیست (اگر اصلاً هیچ سودی در کار باشد به نفرات اول و به مقدار کمی هست). معمولاً این سیستم قبل از آنکه دچار فروپاشی شود بوسیله مراجع قانونی برهم زده میشود زیرا چنین سیستمی مورد سوءظن قرار گرفته یا مروج آن اسناد اعتباری ثبت نشده میفروشد. همچنان که سرمایهگذاران بیشتری درگیر میشوند، احتمال اینکه توجه مراجع قانونی به آن جلب شود بیشتر میشود. ( البته در مورد سایت های هایپ هنوز اقدامات جدی صورت نمیگیرد. چون اغلب شرکت های محدود ثبت میکنند)